Przepis zdrowy i prosty jak barszcz, czyli spełnia moje podstawowe warunki. Zawzięty od mojej siostry, sprawdzony i udany.
Przepis na formę okrągłą- 20 cm. Piec 45-60 min w piekarniku bez termoobiegu w temp. 180 o C.
Składniki
- 380-430 gram pomarańczy świeżych
- 50 gram kakao
- 6 jajek
- jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 gram migdałów
- 250 gram cukru
Pomarańcze z skórką gotować w garnku pod przykrywką -dwie godziny. Kiedy wystygną zmielić blenderem zostawiając małe kawałki.
Migdały zmielić na pył.
Dodać wszystkie składniki, wymieszać, wlać do formy.
O przepisie dowiedziałam się kiedyś o północy, kiedy gadałam z siostrą która czekała aby wyłączyć pomarańcze. Wykonałam po telefonicznej instrukcji, udaje się zawsze:)