Owsiano-kefirowo-bananowe babeczki

Pyszne, łatwe i zdrowe roboczo nazwane w naszym domu „Babeczki Kaśki-Baśki”. Kaśki bo ulubione mojej córki, a Baśki bo przepis dostałam od koleżanki Baśki. Tak, w pewnym wieku zaczynasz wymieniać się przepisami. A bu…… No ale te akurat są i pyszne i zdrowe więc ostatecznie przeżyję i się podzielę.

Wszystkie składniki blendujemy, mieszamy ze sobą, wkładamy do silikonowych form i pieczemy w piekarniku 25 minut w 180 stopniach. Dajemy dzieciakom na podwieczorek, a resztę chowamy na później w jakiś puszkach i wyjmujemy sobie rano do kawy.

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 mały kubek kefiru
  • jajko
  • 3 garście żurawiny
  • płatki migdałów (ile chcesz)
  • orzechy (wg. uznania)
  • kilka daktyli
  • pół szklanki mleka
  • garść rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Bakalie możesz dodać według uznania, ja lubię więcej orzechów. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj kefiru lub mleka, jak zbyt rzadkie dodaj płatków owsianych. Ciasto powinno być konsystencji śmietany. Tak kazała Barbara, która przepis ten mi dała.

Boskie są! Naprawdę!

IMG_5516 - KopiaIMG_5527 IMG_5522   A te robiła Kasia:) Smak: misiowy:)

IMG_5518 - Kopia

 

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Owsiano-kefirowo-bananowe babeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s